Plastik market poşetlerine bir tepki olarak doğan bez çantalar, kullanıcıları için bir şıklık alternatifi olmasının yanında ayrıca doğadan ve çevreden taraf olduklarını ifade etme biçimi olarak görülüyor. Hatta doğaya duyarlılık ve çevresel kaygılar çoğu zaman şıklığın da önüne geçiyor. Fakat bez çantaların kullanımın yaygınlaşmasıyla modellerin çeşitlendirilmesi, çantaların kişiye özgü tasarımlarla kişiselleştirilmesi, kullanım alanlarına göre farklı dikimlerle pratik kullanama olanak vermesinin sağlanması kaçınılmaz oldu. Bez çantaların ilk çıktığı dönemdeki tek tipli yapısı, kullanımı bugüne nazaran yoğun olmadığından bir sorun teşkil etmiyordu. Fakat bez çanta kullanımının yaygınlaşmasıyla herkesin kolunda aynı tip ve aynı renk bir çantanın bulunması kuşkusuz doğaya ve çevreye olan faydasından bir şey kaybettirmese de, insanların farklılaşma arayışına hizmet edemiyordu.  

Bu arayıştan yola çıkan tasarımcılar, farklı dikim teknikleriyle ve özgün tasarımlarla insanların seçeneklerini çeşitlendirdiler. Bez çantaların en beğenilen yapısı, pratik bir kullanım sağlaması. Tek gözlü bir tasarım olan bez çanta, içinde aranılan bir şeyin, tek seferde kolayca bulunmasını sağlıyor. Yeni tasarımlarda da bu pratiklikten ödün verilmiyor. Eskiden dikdörtgen bir tasarımla ve iki adet bez askıyla görmeye alıştığımız bez çantaları artık kapaklı, tek askıyla omuza asılabilecek şekilde, askısız, sırta asılabilir, ahşap askılı ve birçok farklı şekilde görebiliyoruz. Ayrıca ilk kullanılmaya başladığında düz beyaz olan çantalar bugün artık birçok farklı renkte üretiliyor. Üzerine yapılan baskılar bir kendini ifade etme biçimi olarak görülüyor. Sloganlardan tutun da, mizahi sözlere, popüler ikonların resimlerine kadar çok geniş bir yelpazede sunulan baskılı bez çanta seçenekleri, insanlara hayata karşı duruşlarını, tercihlerini ve tarzlarını yansıtma imkânı sunuyor. Bez çanta modelleri bu farklı seçeneklerle gündelik hayatın her alanında kullanılabilir hale geldiler. Yalnızca seyahatte, sporda ve plajda değil, artık iş hayatında da kullanımlarını sık sık görüyoruz.  

Bez çantaları kurumlar ve şirketlerde fuar organizasyonlarında ve iş ziyaretlerinde promosyon olarak kullanıyorlar. Üzerine şirket logosu basılabilmesi, bez çantaları mantıklı bir reklam malzemesi haline getiriyor. Ayrıca düğün organizasyonu, doğum günü, baby shower gibi özel günler için de tasarlanabilen farklı modellerle, bez çanta şıklığının kullanım alanları alabildiğine genişliyor.