Laminasyon Nedir?

LAMİNASYON NASIL YAPILIR?

Laminasyon, bazı sektörlerde kullanılan ve kullanıldığı sektörlerdeki ürünlerin kaliteli, sağlam ve modern olmasını sağlayan bir teknolojidir. Laminasyon tanımını şu şekilde yapmak mümkündür; Laminasyon, birbirinden farklı birden fazla materyalin ısı veya yapıştırıcı yardımıyla basınç uygulanarak tek bir parça haline getirilme işlemidir. 

Laminasyon tekniği özellikle ayakkabı, çanta, kemer, dış giyim, iç giyim, otomotiv alanında oldukça yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Laminasyon kullanıldığı sektörler için son derece önemli bir işlemdir. Çünkü laminasyon ürünlerin dayanıklı ve uzun ömürlü olması için kullanılan bir teknolojidir. Laminasyon için ürünlerin kullanıma hazır hale gelmesinde son bir dokunuş, diyebiliriz. 

Peki, bu işlem nasıl yapılır? Laminasyon birçok farklı yöntemle yapılabilir. Bu yöntemlerin uygulanış şekli de birbirinden farklıdır. Bu farkın sebebi, ürünlerin farkından ve sektörden sektöre değişir. Ama temel olarak laminasyon işleminin amacı aynıdır.

Laminasyon Kağıdı Nedir? Diğer Kağıtlardan Farkı

Yaygın olarak kullanılan laminasyon yöntemlerinin başında kağıt laminasyon gelir. Matbaacılıkta kullanılan ve lamine yöntemlerinin çoğunu kapsayan bir yöntemdir. Temelinde kağıt olan materyallere yüzey kaplama şeklinde uygulanan bir lamine işlemidir. Kağıt laminasyon son aşamada yapılarak ürüne son halini verir. İşlenen kağıda göre parlak ya da mat olarak yapılabilen bu işlemde vernik laminasyonu, tutkal laminasyon gibi türler kullanılır. 

Laminasyon Çeşitleri Nelerdir?

4 farklı laminasyon türleri bulunmaktadır. Bunlar; 

Alev Laminasyon: İki farklı tekstil ürününün laminasyon süngerinin alevle eritilerek yapıştırıcı olmaksızın yapıştırılması yöntemidir. 

Lateks Laminasyon: İki tabakanın birbirine yapıştırılmasında lateks yapıştırıcının kullanılmasıyla oluşan bir tekniktir. Genelde deri, matbaa, ayakkabı, ambalaj ve çanta sektörlerinde kullanılır. PVA ve kumaş laminasyona göre daha maliyetli ve daha dayanıklı bir laminasyondur.

Hotmelt / Film Laminasyon: Üreticiler tarafından pek tercih edilmeyen bir laminasyon çeşitlerindendir. Çünkü maliyetli ve uygulama aşamaları oldukça zordur. Genellikle mobilya, otomotiv, ambalaj ve tekstil sektörlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca suya dayanıklı olması sebebiyle yıkanabilmektedir.

PVA Laminasyon: Bu işlemle su bazlı yapıştırıcı kimyasallar kullanılarak iki tabakanın birbirine yapışması sağlanır. Maliyeti düşük ve uygulaması en kolay olan yöntemdir. Özellikle otomotiv, ayakkabı ve çanta sektöründe kullanılır fakat suya pek dayanıklı değildir.

Laminasyon pek çok sektörde kullanılan, dijital bir baskının bir yüzeye aktarılması işlemidir. Lamisyonun uygulanacağı yüzey, kullanılacak tekniği de belirlemektedir. Günümüzde basınç ve ısıyla birlikte uygulanması son derece yaygın olan laminasyon, tekstil ürünlerinde de kusursuz görüntülerin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır.

Laminasyonun Tercihi

İş yerlerinizde satışa sunacağınız, fuarlarda tanıtım yapacağınız, workshop ve diğer eğitimlerde kullanacağınız bez çantalara da laminasyon işlemi uygulanabilmektedir. Bu işlem için ürün seçimi dikkatli yapılmalıdır.

Tercih edilmesinin sebepleri arasında:

  • Ultraviyole ve ışığa dayanıklı olması,
  • Kumaşla kuvvetli bağ kurması,
  • Isıya dayanıklı olması yer almaktadır.

Günümüzde, kullanımı artan bez çantalarda, laminasyon işlemiyle dilediğiniz görüntünün basılmasını sağlayabilirsiniz. Kumaşın kimyasal yapısı el verdikçe üzerine uygulanan işlem sabit kalacak ve oldukça dayanıklı olacaktır.

Çevreci İşletmelere Bez Çanta Modelleri

Büzgülü çantalarda, sırt çantalarında, kol ve omuz çantalarında da sıkça kullanılan laminasyon işleminde, yüzeyin rengi ve baskının rengi çok çeşitli olabilmektedir. Kendi işletmenizi anlatan logo tasarımlarınızı bastırmak için en ideal yöntemlerden birisidir. Özellikle ürün tanıtımı yapılırken, çevreci bir işletmeyi bez çantalarla tanıtmak, oldukça iyi geri dönüşler almanıza yardımcı olacaktır.

Laminasyon ve Özel Baskılar

Önemli günler için baskılı bez çanta üretimi ve satışı yapmak istiyorsanız, yine laminasyon tekniğiyle üretilmiş çantaları tercih edebilirsiniz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, milli bayramlarımız, özel günler için çanta üretimi sağlayabilirsiniz. İnsanların sevdikleri ve önem verdikleri günleri üzerinde taşıdıkları bez çanta kullanma oranı da son yıllarda artmıştır. Özellikle kadınlar, alışveriş yaparken bez çantalar tercih etmektedir.

Promosyon Ürünleri ve Bez Çantalar

Tanıtım yapma amacıyla üretimini sağlayacağınız bez çantalarınızı, yeni ürün tanıtımında, promosyon olarak da dağıtabilirsiniz. Ayaklı bir reklam panosu olarak kullanılabilecek bez çantalar, geri dönüşüme en uygun, çevreci ve kullanımı kolay olarak üretilmektedir.

Plastik poşetlere oranla çok daha dayanıklı olduğu için uzun yıllar boyunca kullanılmaktadır. Bez keselerde de dilediğiniz baskıları elde etmeniz oldukça kolaydır. Sipariş verirken, belirli adet üzerinde indirimler kazanabilir, hem kar elde edip hem de özel çantaların basılmasını sağlayabilirsiniz.