
Kumaş Boyası Nasıl Yapılır?
Share

Kumaş Boyasını Satın Almak
Kumaş boyaları aktarlarda bulunan ürünlerdir. Farklı renkleri, ana renkleri karıştırarak elde edebilirsiniz. Bunun için aktarlardan kumaş boyası rica etmeli, dilediğiniz rengi oluşturmak için renk seçimi yapmalısınız. Kumaş boyaları eğer aktarlardan alınmak istenmiyorsa ve daha profesyonel kumaş boyaları tercih edilmek isteniyorsa, hobi dükkanları ve siteleri ziyaret edilerek ürün siparişi verilebilir. Bu kumaş boyaları fırça ve çeşitli aparatlarla uygulanacağı için malzeme eksiklerinin de giderilmesi gerekmektedir. Stencil gibi ürünlerle istediğiniz desen sonuçlarını büyük kumaşlar üzerinde bile başarılı olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Manuel Kumaş Boyama Yöntemi
Kumaş boyarken manuel yöntemle işinizi yapmak istiyorsanız, tencerede kumaşı boyayla kaynatmalısınız. Böylece kumaşınızın derinliklerine kadar boya inecektir. Kaynatma işlemi bittikten sonra yapmanız gereken soğuk su dolu bir leğene kumaşınızı almak olacaktır. Sabitleyici dökmeden önce boyanın sıcak olarak kıyafet üzerinde kalmaması için soğutma yönteminin uygulanması gerekir. Soğutma yönteminden hemen sonra kıyafetin üzerine sabitleştirici dökülür ve yönergelere uygun beklenir. Kumaş en son olarak sıkılır ve kuruması için azılır.
Çamaşır Makinesinde Boyama Yöntemi Adımları
Çamaşır makinesi içerisinde boyama yapmak, manuel yönteme göre çok daha pratiktir. Makinenin içinde olup bitecek tüm boyama işlemi sonucunda, boyanmış ve kurumaya hazır kumaşlarınız olacaktır. Yapılması gereken en önemli adım, kumaşın ıslatılması olacaktır. Bunun için önerilen ıslatma yöntemi, makinenin en kısa programında kıyafetlerin ıslanmasını sağlamaktır. Durulama olarak ıslatılan kumaşlar, bir sonraki adıma geçmeye hazırdır.
Hangi Malzemeler Gerekli?
Çamaşır makinesinde boyama yaparken, boyanızı en iyi şekilde kullanmanız gerekir. Kapağı kapattıktan sonra tekrar müdahale şansınız olmadığı için gerekli tüm önergeleri yerine getirmeniz önerilmektedir. Bunun için kumaşı ıslatmanız birinci adımdır, ikinci adım olarak kumaşın kalınlığına göre boyayı hazırlamak olacaktır. Eğer ince kat bir kumaş ve kıyafet boyayacaksanız tek bir paket boya yeterli olacaktır. Kalın kumaşlar için iki ve daha fazla paket boya tercih edilebilir.
Boya hazırlama aşamaları:
- Bir su bardağına boya dökülür,
- İçerisine bir tatlı kaşığı tuz eklenir,
- 1 yemek kaşığı sirke eklenerek karıştırılır,
- Bardağın ağzından bir parmak eksik sıcak su eklenir.
Tuz rengin sabitlenmesini sağlarken, sirke rengin kumaş üzerinde daha kalıcı olmasında yardımcıdır. Sıcak su da boyanın iyice çözülmesi için gerekli bir malzemedir. Tüm malzemeler eklendikten sonra bu karışım makinenin içindeki kumaşın üzerine gelişi güzel dökülmelidir.
Makinede Boyama İşlemini Nasıl Yapılır?
Kumaşın üzerine boya döküldükten sonra, çamaşır makinesinin deterjan gözü açılmalıdır. Bu gözdeki yumuşatıcı bölümüne sabitleyici malzeme dökülmelidir. Çamaşır makinesi çalıştırılırken 80 ile 90 derecelerdeki programlar tercih edilmelidir. Bunun yanında makinenize sıkma yaptırmamanız çok önemlidir.
Eğer makinenizde sıkma programını iptal edemiyorsanız en düşük olan ayara getirmeniz önerilmektedir. Yıkama ve boyama işlemi gerçekleştikten hemen sonra kumaşınız asmaya hazır hale gelecektir. Boyama işleminden sonra makinenizin içi boya olabilir. Yapmanız gereken deterjan gözüne çamaşır suyu yerleştirmek ve makinenizi tekrar çalıştırmak olacaktır.
Hazır Kumaş Boyalarında Dikkatli Olunması Gerekenler
Hazır kumaş boyaları, fırçalarla ve süngerlerle kolayca uygulanabilir ürünlerdir. Bir bütün olarak kumaşınızı boyamak istemiyorsanız, üzerine desenler yapmak ve bunu da uzun süre giymek istiyorsanız, mutlaka kumaş boyalarını tercih etmelisiniz. Özel paketlerde, dilediğiniz renkleri alabileceğiniz ve istediğiniz desenleri ortaya çıkartabileceğiniz kumaş boyaları kimyasal malzeme içermeden üretilmektedir.
Kıyafetlerinize bir şablon çizmek ve buna uygun boyamak işinizi çok daha kolay hale getirecektir. Kumaş boyama aparatlarınızın ve renklerinizin ihtiyacınızı karşıladığına emin olduktan sonra, alt katmanların boyanmaması için araya poşet serebilirsiniz. Böylece tek bir kat boyayarak, desenin başka kumaşlarınıza geçmesini önlersiniz.